Munkajog
Főoldal > Ítélkezési gyakorlat > A nyugellátás melletti munkavégzés lehetősége a közszférában

A nyugellátás melletti munkavégzés lehetősége a közszférában

A döntés: Az Emberi Jogok Európai Bírósága Nagykamarája kimondta, hogy nem sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét (a továbbiakban: Egyezmény) a közszférában dolgozók nyugdíjának a felfüggesztése abban az esetben, ha a nyugdíj mellett továbbra is munkát akarnak végezni a közszférában.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága Nagykamarájának 267 (2017) ítélete (2017. szeptember 5.) a Fábián kontra Magyarország 78117/13. számon indult ügy tárgyában az alábbi megállapításokat tette:

  • Az ügyben kimondásra került, hogy Fábián Gyula esetében nem sérült az Egyezmény 1. számú jegyzőkönyvének tulajdon védelmére vonatkozó 1. cikke.
  • Az eljáró Nagykamarában egyhangú döntés született abban a kérdésben, hogy a közszférában foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalók különböző kategóriái közötti eltérő bánásmódra vonatkozó panaszt határidőn túl nyújtották be, ezért nem tekinthető elfogadhatónak.
  • Az eljáró Nagykamara tizenegy a hathoz arányban úgy döntött, hogy nem sérült az Egyezmény 14. cikkében rögzített hátrányos megkülönböztetés tilalma sem azzal, hogy eltérő szabályokat kell alkalmazni a közszférában és a magánmunkajog keretében foglalkoztatott nyugdíjas munkavállalókra vonatkozóan.
  1. A döntés alapjául szolgáló tényállás
  2. A Fábián kontra Magyarország 78117/13. számú ítélet
  3. Az Emberi Jogok Európai Bírósága Nagykamarájának 267 (2017) számú ítélete
  4. Következtetések, Magyarország Alkotmánybíróságának megállapításai az Alaptörvény alapján
  5. Összegző megállapításaim a kérdéskörrel kapcsolatosan
A további tartalom megtekintéséhez előfizetési jogosultság szükséges.
Kérjük,
Még nem előfizetőnk? Fizessen elő folyóiratunkra!