Munkajog
Főoldal > Koronavírus > A világjárvány hatása a határozott idejű munkaviszonyra – „esetlegesen a szerződések megszüntetésére kifejezetten szükség van”

A világjárvány hatása a határozott idejű munkaviszonyra – „esetlegesen a szerződések megszüntetésére kifejezetten szükség van”

A koronavírus-járvány (a továbbiakban: világjárvány) köztudomásúan szinte az élet minden területén érezteti hatását, ez alól a munkaviszonyt létrehozó megállapodások, így a határozott időre szóló munkaszerződések sem lehetnek kivételek.[1]

Arató Balázs[2] a lapunk 2020. évi 3. számában megjelent tanulmányában arra keresi a választ, hogy a munkáltató jogszerűen milyen indokkal élhet a határozott idejű munkaviszony felmondásához fűződő jogával a világjárvánnyal összefüggésben.[3] Megítélése szerint a jognyilatkozatot megalapozhatja a világjárvány miatt szükségessé váló forrásfelszabadítás igénye, és az eljárás jogszerűségét befolyásolják a felmondással kapcsolatos munkajogi ítélkezési gyakorlat eddigi eredményei. A helyes válaszhoz álláspontom szerint a jogszabály valamennyi eleme, tehát az elháríthatatlan külső ok, valamint a lehetetlenné válás – polgári jogi gyakorlatra kitekintő – elemzése is szükséges.

 1. Világjárvány értelmezése a hatályos jogszabályok tükrében
 2. Elháríthatatlan külső ok fogalma a felmondási jog gyakorlásánál
  2.1. Vis maior
  2.2. Világjárvány vis maior jellege a munkáltató számára
  2.3. Lehetetlenné válás – Gazdasági válság, jogi következmények a múltban
  2.4. Gazdasági válság jogi következményei a jelenlegi gyakorlatban
 3. Következtetések a munkáltató számára
  3.1. Jogi megítélés változtatásának igénye
  3.2. A szükséges bizonyítás és annak módja
  3.3. A bizonyítás lehetséges eredménye
 4. Összegzés
A további tartalom megtekintéséhez előfizetési jogosultság szükséges. Kérjük . Még nem előfizetőnk? Fizessen elő!