Munkajog
Főoldal > Koronavírus > Ingyenes munkajogászi támogatás kollektív munkaügyi vitákhoz? A koronavírus-helyzetben is elérhető az MTVSZ!

Ingyenes munkajogászi támogatás kollektív munkaügyi vitákhoz? A koronavírus-helyzetben is elérhető az MTVSZ!

A következő interjút a HVG-ORAC Kiadó munkatársa készítette a következő szakértőkkel:

Kun Attila tanszékvezető egyetemi tanár, KRE ÁJK;
országos szakmai koordinátor, MTVSZ
Szabó Imre Szilárd munkajogász; projekt kontroller, Munkástanácsok-Jogpontok/MTVSZ;
egyetemi oktató, KRE ÁJK
Gyulavári Tamás tanszékvezető egyetemi tanár, PPKE JÁK;
régiós koordinátor, MTVSZ

Bemutatnák röviden, mi is az az MTVSZ?

K.A.: Az MTVSZ, azaz a Munkaügyi Tanácsadó és Vitarendező Szolgálat küldetése a kollektív munkaügyi viták békés feloldásának független, professzionális, szakmai támogatása Ez lehet tanácsadás, közvetítés, békéltetés stb. Ez egy ingyenesen, gyorsan elérhető szolgáltatás kiváló munkajogász szakemberekkel, mediácós és megállapodás-orientált szemlélettel. A Szolgálat az Európai Unió és a magyar Kormány támogatásával, szakszervezetek és munkáltatói érdekképviseletek konzorciumaként 2017 decembere óta működik hazánkban (egy GINOP projekt keretében). Az MTVSZ a munkaügyi kapcsolatok támogatására, a kollektív munkaügyi viták feloldására jött létre. A tanácsadók segítségét a munkáltatók, a szakszervezetek, és az üzemi tanácsok egyaránt igénybe tudják venni. Az eljáró tagot a felek szabadon választhatják ki a régiós névjegyzékből, amely garancia a munkajogászi hozzáértésre és függetlenségre.

Hogyan zajlik az eljárás?

SZ.I.: Az MTVSZ eljárása elektronikus kérelemmel indítható a www.munkaugyivitarendezes.hu oldalon. Néhány kérdésből álló űrlapot kell kitölteni, pár perc alatt. Egy kivétel van, a Közép-Magyarországi régió (ahol az Innovációs és Technológiai Minisztérium a szolgáltató), arra eltérő eljárás vonatkozik. Az illetékességet a munkáltató székhelye, telephelye, fióktelepe alapján kell megállapítani. Itt az a székhely, telephely számít, amelyet a vita érint, ha az ügy miatt az MTVSZ több régiója is illetékes (pl. az országos ügyek), akkor az a szervezet jár el, amelyet az ügyfél megjelöl a kérelmében.

Az elektronikusan beküldött kérelmet a régiós koordinátor egy munkanapon belül megvizsgálja. Amennyiben a kérelem nem tartozik az MTVSZ hatáskörébe, akkor erről elektronikusan tájékoztatja a felet. Egyébként a kérelmet azonnal továbbítja az ügyben eljáró tagjának. Ha az eljárásban különleges (informatikai, mérnöki, munkavédelmi, orvosi, pénzügyi-számviteli) szakértelem szükséges, akkor szakértőt rendel ki, ami természetesen szintén ingyenes.

Kik vették igénybe eddig az MTVSZ eljárásait?

SZ.I.: Az MTVSZ szakértelme iránti igény az elmúlt három évben mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldalon tapasztalható.  Eddig közel 200 ügyben járt el a szolgálat. Ezek túlnyomó része kollektív munkajogi kérdésekkel kapcsolatos tanácsadás. De nem ritka, hogy a tanácsadás után az MTVSZ ugyanazoknak a feleknek további egyeztetésben, közvetítésben újra segített. A szakszervezeti pluralizmus okozta kihívások az MTVSZ eljárásaiban is megjelennek, így számos esetben került sor a munkavállalói érdekképviseleti oldalon is egyfajta mediáció, jószolgálat kifejtésére. Olybá tűnik, hogy az MTVSZ az egész hazai szakszervezeti mozgalom részéről bizalmat élvez, amit az egyik legfontosabb értékének is tartok az erőteljes vidéki jelenlét mellett.

A vírus-helyzetben miért értékelődhet fel a Szolgálat szerepe?

K.A.: Egy felelős szemléletű munkáltató, cégvezető egy ilyen krízis-helyzetben bizonyára akkor jár el a leghelyesebben, ha a rendszerszintű munkaügyi konfliktusokra közös, mindenki számára megnyugtató megoldást keres a munkavállalói érdekképviseletek bevonásával, partneri, tárgyalásos úton. Ahhoz, hogy egy ilyen tárgyalás-sorozat gördülékeny, kiegyensúlyozott, hatékony és még jogszerű is legyen, jól jön az MTVSZ tagjainak „külső” támogatása. Másfelől, ha én eredmény-orientált, „harcos” szakszervezeti aktivista lennék, és azt tapasztalnám, hogy krízis-kezelő javaslataim „lepattannak” a munkáltatóról (avagy nincsenek is ilyen kiforrott javaslataim), illetve elakadnak a munkáltatóval való tárgyalások, biztosan az MTVSZ-hez fordulnék!

Miért fontos jelen helyzetben, hogy munkajogászok járnak el az egyes ügyekben?

GY.T.: Nyilvánvaló, hogy a járvány váratlan kérdéseket vet fel munkáltatók, érdekképviseletek és munkavállalók számára egyaránt. A munkajogi szabályok a ma ezernyi esetben felmerülő kérdéseket nagyrészt megválaszolják ugyan, de sokszor egyáltalán nem egyértelmű, melyik szabályt, hogyan alkalmazzuk, értelmezzük. Mit is mond az állásidő? Mi minősül elháríthatatlan külső oknak? Na most akkor fizetnem kell, vagy elküldhetem a munkavállalót fizetés nélküli szabadságra?

Ilyen szélsőséges helyzetekben jól jön olyanok tanácsa, akik évtizedek óta csak munkajoggal foglalkoznak, teljesen függetlenek a felektől, és kellően kreatívak is az új problémák kezeléséhez, alternatívák megfogalmazásához. Az MTVSZ tagjai többek között az ország valamennyi egyetemi műhelyéből, munkajogi tanszékéről érkeznek, de ők kiegészülnek számos kiváló gyakorló munkajogász szakemberrel. Ha tehát szükség van szakértelemre, az MTVSZ-nél ez adott. Na és nem mellékes ilyen ínséges időkben, az EU támogatása folytán még fizetni sem kell érte. Ki hagyná ki ezt a lehetőséget?

Milyen konkrét aktuális vitákban és hogyan tud segíteni az MTVSZ?

K.A.: A vírus-krízisben számos olyan (pl. vállalati szintű) munkaügyi vita kialakulhat, elmérgesedhet, ahol az MTVSZ hatékony támogatást adhat. Ilyen lehet egy megfeneklett (kollektív) tárgyalás, vagy egy bérvita. Zavarokat okozhat a „válságra” reagáló új foglalkoztatási modellek, konstrukciók bevezetése (pl. otthoni munkavégzés szabályzatának kidolgozása). Az is biztos, hogy sok vállalatnál újra fogják gondolni a létszámpolitikákat. A támogatott, preventív tárgyalás itt is sok kárt (pl. elhamarkodott létszámleépítést) megelőzhet, alternatív megoldási lehetőségeket hozhat felszínre. Az is húsba vágó kérdés, hogy a különböző távolléteket, leállásokat hogyan kezeljék a munkáltatók. A nehéz helyzetben most „erőből”, „kapkodásból”, „egyoldalúan” hozott döntések hosszú távon akár ártalmasak is lehetnek.

Mi, az MTVSZ-nél hiszünk abban, hogy e krízis-helyzetben a felek (állam, munkáltatók, munkavállalók) közös gondolkozására, együttes kockázatvállalására van szükség! A jogszabályok (az „állam”) adta keretek között bizonyosan leginkább a két fél (munkáltatók és munkavállalói érdekképviseletek) higgadt, szakértő módon (MTVSZ által) támogatott, célirányos tárgyalása hozhatja el a mindenki számára vállalható megoldásokat, megállapodásokat.  

Mire figyeljenek az ügyfelek?

SZ.I.: Igyekezzenek minél pontosabb leírást adni az ügyükről, és csatolják a valóban fontos dokumentumokat! Az MTVSZ eljárásában résztvevő minden szereplőnek joga és kötelezettsége, hogy bizalmasan kezelje a felek ügyét és betartsa a titoktartási kötelezettséget. Az MTVSZ tagja a titoktartást és az információk felelős kezelését a vonatkozó jogszabályok alapján köteles végezni.

Végül kiemelném: egyéni jogi problémáikkal a szintén ebben a GINOP pályázatban biztosított Jogpontok projekthez forduljanak az ügyfelek (www.jogpontok.hu), amely ugyancsak ingyenes segítséget biztosít.

Ide klikkeljen kollektív munkaügyi tanácsért:

www.munkaugyivitarendezes.hu