Munkajog
Főoldal > Jogélet > A Hugo Sinzheimer Moot Court Competition 2021-es versenye 

A Hugo Sinzheimer Moot Court Competition 2021-es versenye 

Az idei alkalommal a COVID-járvány miatt online módon került megrendezésre a nemzetközi munkajogi jogesetmegoldó és perbeszéd verseny, a Hugo Sinzheimer Moot Court Competition (HS MCC). Az idei, 2021. június 17. és 19. között zajló HS MCC verseny szervezője a grúziai Ilia State University (ISU) Law School volt. E versennyel ünnepelte indulásának ötödik évfordulóját a HS MCC, mely a joghallgatók számára rendezett nemzetközi „moot court” típusú versenyek között világszerte továbbra is az első és egyetlen, melyet az európai/nemzetközi munkajog témakörében rendeznek meg. A versenynek minden évben más egyetem ad otthont (korábban: 2019: Hasselt, 2018: Cassino, 2017: Aarhus, 2016: Amszterdam).

A versenyen idén is négyfős magyar csapat vett részt. Magyarországról (intézményi partnerként) a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Munkajogi és Szociális Jogi Tanszéke vesz részt a szervezésben, a többi hazai munkajogi tanszék – így különösen az ELTE ÁJK és DE ÁJK munkajogi tanszékeinek – bevonásával. A magyar csapat kiválasztása idén rendhagyó módon alakult. Két versenyző tavaly, a járványhelyzet miatt elmaradt versenyre való felkészülés során került kiválasztásra, hozzájuk csatlakozott az idei versenyre kiválasztott két további csapattag. A beérkezett pályázatok elbírálása során a releváns munkajogi tudás – így a munkaidő-szervezésre, az egyenlő bánásmód követelményére és az önálló vállalkozókra vonatkozó uniós és nemzeti jogforrások – ismerete mellett nagy hangsúly helyeződött a tárgyalóképes angolnyelv-tudásra is.

A kiválasztásról idén is a hazai szervezőbizottság döntött. A magyar csapat coachai: Prof. Dr. Kun Attila (KRE ÁJK), a szervezőbizottság elnöke, Dr. Hungler Sára (ELTE ÁJK) és Dr. Sipka Péter (DE ÁJK).

Hazánk négyfős csapatának tagjai idén az ország négy különböző egyeteméről kerültek ki: Mihalik Viktória (KRE), Varga Kincső Zsófia (ME), Szemenyei Barabás (ELTE), Kolosai Mátyás Bálint (DE).

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a nemzetközi munkajogi közösség, a tudományos élet, valamint a gyakorlat számára egyaránt jelentős aktuális kérdések kerültek feldolgozásra a verseny alapjául szolgáló jogesetben.

Elsőként írásban kellett a részt vevő tizenhárom nemzeti csapatnak megmérettetnie magát, ugyanis az előre megadott jogesethez felperesi és alperesi beadványokat írtak, körülbelül húsz-húsz oldal terjedelemben. A jogeset megoldásához – a korábbi évekhez hasonlóan idén is – egy előre kiválasztott részt vevő ország joga volt az irányadó, így a felkészülés során nemcsak az európai uniós szabályokat kellett alkalmazni, de alaposan meg kellett ismerkedni az irányadó osztrák munkajoggal is. Ezt követően második körként került sor a szóbeli előadások, az online tárgyalások megtartására, amelyre – a sporteseményekhez hasonlóan – előzetesen kisorsolták az egymás ellen érvelő csapatokat.

Magyarország a sorsolás alapján a francia alperesi csapattal és a belga felperesi csapattal került egy csoportba, így először ezekkel a nemzetekkel mérhette össze a tudását. A magyar csapat – írásbeli beadványai alapján is nagyon jól teljesített, ám a szóbeli fordulón a legjobb négybe való továbbjutás ezúttal – a kiváló teljesítmény ellenére – nem sikerült. A döntőt végül a lengyel csapat nyerte a francia csapat ellenében, akik igen színvonalasan teljesítettek az egész verseny során.

A verseny keretében a részt vevő hallgatók nemcsak meglévő munkajogi, európai uniós jogi tudásukat tehették próbára, hanem olyan készségekre is szert tehettek az interaktív perszimuláció, illetve az arra való felkészülés folyamán, amelyeket a jövőben minden bizonnyal hasznosítani tudnak.

Magáról a verseny struktúrájáról érdemes elmondani, hogy a tartalmi előkészítését egy hétfős nemzetközi szervezőbizottság (Organising Committee) végzi, amely munkájában holland (Beryl ter Haar), spanyol (Antonio Garcia-Muñoz Alhambra), lengyel (Piotr Grzebyk), dán (Natalie Videbæk Munkholm), grúz (Zakaria Shvelidze) és magyar (Kun Attila) szakemberek vesznek részt.

Az idei verseny bírái között olyan nemzetközi szaktekintélyek is szerepeltek, mint például Manfred Weiss, Emanuele Menegatti, Jean-Michel Servais, Leszek Mitrus és Elisabeth Brameshuber.

Sajnálatos módon a COVID–19 pandémia miatt a versenyt nem lehetett Grúziában megtartani, így a közösségi események elmaradtak és csapatunknak nem volt lehetősége megismerkedni a többi csapattal. Az online megnyitón volt csak mód bemutatkozni, és elmondani pár érdekességet Magyarországról. Ennek ellenére a magyar csapat rengeteg tudással és élménnyel gazdagodott.

A 2022. júniusi, hatodik alkalommal a tervek szerint Portugáliában megrendezendő HS MCC-re már 2021 szeptemberében megkezdődik a tehetséges joghallgatók toborzása az ország összes munkajogi tanszékének bevonásával. Az érdeklődő joghallgatókat arra biztatjuk, hogy jelentkezzenek oktatóiknál!