Munkajog
Főoldal > A munka világa > A munkahelyi stressz mint pszichoszociális kockázat kezelése

A munkahelyi stressz mint pszichoszociális kockázat kezelése

A stressz szó hallatán alapvetően valamilyen negatív körülmény, kiváltó ok jut az eszünkbe, amely hosszabb távon akár egészségügyi problémához – így például szívrohamhoz, gyomorfekélyhez – is vezethet. Ezt az álláspontot támasztja alá a következő két idézet is. A stressz – ahogyan azt az orvosi szótár[1] meghatározza – „a szervezet védekező reakciókban megnyilvánuló állapota az őt ért káros ingerekkel szemben.” Daniel Goleman amerikai pszichológus, tudományos újságíró, az érzelmi és társas intelligencia kutatója megfogalmazása értelmében pedig „[a]z állandó stressz és aggodalom megviseli a sejtjeinket, és felgyorsítja az öregedésüket.”

A stressz óhatatlanul az életünk része, amely álláspontom szerint egy újabb dimenzióval is kiegészült a koronavírus-járvány árnyékában, tekintettel arra, hogy a vírus több szempontból is felforgatta az életünket. A stressz oldaláról nézve ugyanis valamennyiünk életében megjelent egy újfajta ún. stresszor – vagyis stresszt okozó inger[2] –, amely több irányból is támad. Jelen van magában a betegségtől való rettegésben, de realizálódhat akár a munkahelyünk elvesztésétől való félelemben is. Ezzel egyidejűleg a pszichés egészségünket a betegség következtében kialakuló, ún. posztcovid tünetek is veszélyeztetik.

Tanulmányom egyrészt a stresszt – azon belül pedig az ún. munkahelyi stresszt – mint a munkavállalók egészségét veszélyeztető körülményt, kockázatot vizsgálja, górcső alá véve a stresszre mint pszichociális kockázatra irányadó uniós, illetve hazai szabályozást. Másrészt vizsgálom azt az esetkört is, amikor a munkavállaló lelki egészsége sérül, s így a munkáltató kártérítési felelőssége vonatkozásában ún. „stresszperek” lefolytatására kerül sor. Álláspontom szerint azonban nem kizárólag a perek jelenthetik a sérült munkavállaló számára a megoldást, hanem érdemes lehet például a mediáció eszköztárát is bevetni.

 1. A munkahelyi stressz mint a munkavállalóra leselkedő veszélyforrás
  1.1. Mi a stressz?
  1.2. A munkahelyi stressz
 2. A munkahelyi stressz mint pszichoszociális kockázati tényező
  2.1. A munkahelyi stresszről szóló keretmegállapodás
  2.2. A pszichoszociális kockázati tényezők hazai szabályai
 3. A munkahelyi stressz által okozott károk és azok kezelése
  3.1. Az ún. „stresszperek” gyakorlata
  3.1.1. Munkahelyi atrocitások által okozott stressz miatti kár­igény
  3.1.2. Fokozódó munkahelyi konfliktusszituáció következtében kialakult depresszió miatti kárigény
  3.1.3. Tettleges bántalmazás miatt kialakult pszichiátriai megbetegedés miatti kárigény
  3.2. A munkahelyi mediáció
 4. Összegzés
A további tartalom megtekintéséhez előfizetési jogosultság szükséges. Kérjük . Még nem előfizetőnk? Fizessen elő!